Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie rogaliki z masą czekoladową. Doskonałe do pracy, szkoły i pyszny podwieczorek przy kawce.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Masa. Żółtka roztrzepać z cukrem. Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać żółtka, przestudzoną czekoladę i kawę. Ciasto. Tłuszcz stopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, odstawić na 3 minuty. Jajko i żółtka roztrzepać z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać drożdże, letnie mleko, jajka, tłuszcz, sól, wymieszać i wygnieść ciasto. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm , w formie prostokąta szerokości 10 cm. Pasy ciasta kroić w trójkąty. Na środek trójkątów nałożyć nadzienie, zrolować i nadać kształt rogalika. Jeszcze raz przykryć , aby odpoczęły i podrosły. Piec w 180 C 25-30 minut. Gotowe rogaliki możemy polać rozpuszczoną czekoladą.