Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie rogaliki z masą czekoladową. Doskonałe do pracy, szkoły i pyszny podwieczorek przy kawce.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11071
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3483
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1179
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4188
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 366
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11071
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3483
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1179
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4188
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 366
Składniki
Masa. Żółtka roztrzepać z cukrem. Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać żółtka, przestudzoną czekoladę i kawę. Ciasto. Tłuszcz stopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, odstawić na 3 minuty. Jajko i żółtka roztrzepać z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać drożdże, letnie mleko, jajka, tłuszcz, sól, wymieszać i wygnieść ciasto. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm , w formie prostokąta szerokości 10 cm. Pasy ciasta kroić w trójkąty. Na środek trójkątów nałożyć nadzienie, zrolować i nadać kształt rogalika. Jeszcze raz przykryć , aby odpoczęły i podrosły. Piec w 180 C 25-30 minut. Gotowe rogaliki możemy polać rozpuszczoną czekoladą.