Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczne połączenie dwóch wyśmienitych ciast jakie jest ciasto kruche i drożdżowe . Można je nadziać ulubionym nadzieniem zarówno marmoladą , masą krówkową , budynie, a nawet z owocami .
Składniki
Zaczyn drożdżowy ; Drożdże kruszymy do miski dodajemy cukier i ciepłe mleko , wszystko razem wymieszać na jednolitą i gładką masę . Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 10 minut . Ciasto drożdżowe ; Mąkę przekładamy do miski do niej wlewamy letnią margarynę dodajemy jajka , śmietanę , cukier i cukier waniliowy a na sam koniec wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto takie które się będzie odklejać od ręki ( będzie dość klejące można dodać odrobinę mąki ) . Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę ( ja używamy miski do wyrastania ciasta drożdżowego , gorąco POLECAM !! ) . Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wyrabiamy do odpowietrzenia go .
Z ciasta urywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na grubość 2 do 3 mm i wycinamy okrąg ( ja używam tortownicy o średnicy 24 cm ) i dzielimy je na 8 części ja używam radełka ale można użyć noża . Na każdy trójkącik nakładamy porcję nadzienia u mnie domowa marmolada i masa krówkową . ( możemy używać co lubimy najlepiej )
Każdy trójkącik zwijamy od szerszej strony do węższej .
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach ( rogaliki trochę urosną ) . Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 175 ° C .
Po wystudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub czekoladą albo pozostawić bez ozdabiania .