Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafaszerować je czekoladą, twarogiem, makiem… wedle uznania. Jeśli lubisz owocowe nadzienia, użyj gęstych powideł lub marmolady – konfitura może wypłynąć z rogalików (nawet szczelnie zaklejonych) w czasie pieczenia.
blacha piekarnika
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52106
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52106
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Składniki
Wysyp mąkę i cukier puder na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki długim nożem. Dodaj żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć całość na gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 2-3 porcje. Uformuj z nich kule i owiń folią spożywczą. Włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na cienki placek. Wytnij z niego jednakowej wielkości prostokąty (np. 10x15 cm, w zależności od tego, jak duże rogaliki chcesz upiec).
Na każdy prostokąt – wzdłuż jednego z długich boków – nałóż cienki pasek powideł, zachowując marginesy po obu stronach. Zwiń ciasto w rulon (zaczynając od boku z powidłami) tak, jak naleśnik i zaklej dokładnie jego końce, by powidła nie wypływały podczas pieczenia.
Na każdym z rulonów delikatnie zrób nożem poprzeczne wgłębienia (uważając, by nie przeciąć ciasta). Formuj rulony w rogaliki i układaj na przygotowanej blasze w pewnych odstępach.
W taki sam sposób przygotuj całe ciasto. Jeśli wszystkie rogaliki nie zmieszczą się na blachę, piecz je partiami.
Wstaw blachę z rogalikami do piekarnika na około 15-20 minut. Rogaliki mają się wypiec na złocisty kolor. Gdy wystygną, oprósz je cukrem pudrem.