Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki krucho- drożdżowe

Rogaliki krucho- drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1155

Dodano:

Odsłon: 34194

Rogaliki krucho- drożdżowe

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać do letniej temperatury, pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać roztrzepane jajko i żółtko, pozostałą ilość cukru i cukru wanilinowego, śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku.
    Ciasto podzielić na trzy lub cztery części. Rozwałkować z każdej części placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykroić za pomocą radełka osiem równych trójkątów. Przy podstawie trójkąta małą łyżeczką nałożyć odrobinę dżemu, następnie zwinąć w rulon.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blasze z zachowaniem niewielkiego odstępu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut na rumiany kolor. Rogaliki wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń