Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niezbyt słodkie rogaliki krucho- drożdżowe z wiśniową konfiturą. Bardzo polecam! :)
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 115
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 115
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i nożem siekamy składniki do lekkiego połączenia
Do masła z mąką dodajemy 2 całe jajka i śmietanę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. I rozwałkowujemy je na równe koła o grubości mniej więcej 3mm. Wszystkie koła dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu każdego z trójkątów umieszczamy konfiturę
Tak przygotowane trójkąciki zawijamy, nadając im kształt rogalików
Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach. Grzałka góra- dół przez 15 minut.