Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki krucho- drożdżowe

Rogaliki krucho- drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 2622

Pyszne, niezbyt słodkie rogaliki krucho- drożdżowe z wiśniową konfiturą. Bardzo polecam! :)

Składniki

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 200g śmietany 18%
  • 40g świeżych drożdży
  • 250g konfitury wiśniowej
  • 1 łyżeczka cukru + do posypania rogalików
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki krucho- drożdżowe

Przygotowanie

  1. Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.

  2. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i nożem siekamy składniki do lekkiego połączenia

  3. Do masła z mąką dodajemy 2 całe jajka i śmietanę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę

  4. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. I rozwałkowujemy je na równe koła o grubości mniej więcej 3mm. Wszystkie koła dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu każdego z trójkątów umieszczamy konfiturę

  5. Tak przygotowane trójkąciki zawijamy, nadając im kształt rogalików

  6. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.

  7. Pieczemy w 180 stopniach. Grzałka góra- dół przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń