Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki na białkach

Przepis dnia 2020-09-29
Rogaliki na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 1816

Dodano:

Odsłon: 675

Zostały mi dwa białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić, bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe. Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde, ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała :) Rogaliki miękkie i smaczne. Polecam.

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g. drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • dowolna marmolada, lub dżem
  • czekolada
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki na białkach

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać.
    Następnie wsypać mąkę, sól, dodać białka i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy części.
    Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów.
    U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem.
    Zawinąć w rogalik.

  2. Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut.
    Ja piekłam 22 minuty.

  3. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń