Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z marmoladą różaną

Rogaliki z marmoladą różaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 471

Dodano:

Odsłon: 6294

Rogaliki z musem marchewkowym, nadziewane marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży to uczta dla podniebienia.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • puree z marchewki 150 ml
  • mleko ciepłe 120 ml
  • żółtka 3 szt
  • jajko 1 szt
  • masło 5 dag
  • cukier 3 łyżki
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • laska wanilii 0,5 szt
  • sól 0,3 łyżeczki
  • marmolada 20 dag
  • konfitura z płatków róży 3 łyżki
  • mleko 1 łyżka
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z marmoladą różaną

Przygotowanie

  1. Marchewkę ugotować, osączyć, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie zmiksować. Drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, żółtka, sól i pure z marchewki, wyrabiać około 8-10 minut.

  3. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-70 minut.

  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Radełkiem pokroić w prostokąty, naciąć tak aby powstał grzebyk.Ułożyć porcję marmolady wymieszaną z konfiturą różaną.

  5. Zawinąć marmoladę ciastem złączeniem do spodu, rogaliki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

  6. Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Około 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń