Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z pysznym bakaliowym nadzieniem.

Rogaliki z pysznym bakaliowym nadzieniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25614

Dodano:

Odsłon: 1499

Rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku i bakalii w polewie z białej czekolady, posypane kolorową posypką.

Składniki

  • ciasto francuskie 2 opakowania
  • 250 gram białego maku
  • olejek migdałowy do smaku
  • pół szklanki cukru
  • 100 gram blanszowanych migdałów
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • kurze jajko do posmarowania rogalików
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • biała czekolada 100 g
  • śmietana 60 ml 30% do polewy
  • kolorowa posypka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki z pysznym bakaliowym nadzieniem.

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. Rogaliki:

    Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików. Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z białej czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy kolorową posypką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń