Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu mini pączki.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 66
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6370
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 287
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 154
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 100
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 66
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6370
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 287
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 154
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 100
Składniki
Ciasto możemy przygotować mikserem lub rózgą. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier puder i mieszam tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaję jogurt naturalny, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mieszam. Na koniec dodaję mąkę, rum i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być dość luźne (dokładnie pokazałam to na filmiku) i jeżeli jest za gęste, to należy dodać więcej jogurtu.
Smażenie mini pączków: W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu. Przed wrzuceniem pączków na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się smaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć pączki. Pod garnkiem zmniejszam płomień na najmniejszy i smażę pączki.
Ciasto nakładam dwoma łyżkami. Łyżki zanurzam w gorącym oleju, nabieram około 1/3 łyżki ciasta i wkładam do oleju, ciasto zsuwam z łyżki drugą łyżką. Na turę smażę po kilka pączków. Pączki smażę na jasno brązowy kolor, obracając je podczas smażenia. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem, pączki są gotowe. Życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa