Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22342

Dodano:

Odsłon: 43352

Pyszna rolada z puszystą śmietanką, z owocami kiwi i truskawkami!

Składniki

  • cukier, 20 dag
  • jajka, 4
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • Mąka pszenna, 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • owoce kiwi, 2
  • truskawki, 20 dag
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • twarożek śmietankowy i śmietanka kremówka, 25 dag
  • limetka, 1
  • cukier puder
  • płatki czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa

Przygotowanie

  1. Białka jaj ubij na sztywno z połową cukru i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszaj z żółtkami. Następnie połącz z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C.

  2. Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę wysypaną cukrem, usuń papier. Ciasto przykryj drugą (wilgotną) ściereczką. 2Obierz kiwi, pokrój. Ugotuj syrop ze 100 ml wody i reszty cukru, na 1 min włóż do niego kiwi. Wyjmij, łyżką cedzakową. Ostudź.

  3. Niewielką ilością wody zalej żelatynę, gdy spęcznieje rozpuść. Twarożek zmiksuj z syropem i sokiem limetki oraz żelatyną. Ochłodź.

  4. Tężejący krem wymieszaj ze śmietanką ubitą na sztywno, kiwi i pokrojonymi truskawkami. Rozsmaruj na cieście. Zroluj, oprósz cukrem pudrem i czekoladowymi płatkami. Ochładzaj około 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia1 26 marca 2012 Żelatyna nie zastyga razem z kiwi.Ale efekt uzyskałaś wspaniały.Ja robie podobną roladę z kolorowymi ,pokrojonymi w kostkę galaretkami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aluri 15 kwietnia 2009 gorąco polecam to ciasto jest naprawdę pyszne
biszkopt wychodzi naprawde super ( polecam piec w jak największej blaszce zeby ciasto wyszło niskie- inaczej ciezko je zwinąc)
i jesli chodzi o krem to serek znalazłam wśród takich kanapkowych ( jak np ze szczypiorkiem itp) tylko zwykły, niesolony,śmietankowy; i dałam sporo więcej żelatyny bo krem nie chciał mi zastygac

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pszczolka 06 kwietnia 2009 Jaki to ma byc twarozek i smietanka i ile tego potrzeba?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pszczolka 06 kwietnia 2009 ILE TEGO TWAROZKU I SMIETANKI? JAKAS FIRMA?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń