Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatkiem morelowej niespodzianki. Całość jest zapieczona pod przykryciem z białka i posypana płatkami migdałów. Brzmi kusząco? :) Zachęcam do spróbowania zanim lody się roztopią. ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8535
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10206
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8535
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10206
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Składniki
Deser zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując powoli cukier. Dodać żółtka, przesianą mąkę i lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na mniej więcej równy prostokąt o grubości ok 1 cm. Piec około 8 minut w temperaturze 175 stopni C.
Rozłożyć na blacie czystą ściereczkę. Posypać ją ok 2 łyżkami cukru. Upieczony biszkopt wyrównać odkrawając boki i przy pomocy ściereczki zrolować biszkopt w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
Morele odsączyć i drobno posiekać. Mniej więcej pod koniec stygnięcia biszkoptu wyjąć lody z zamrażarki, żeby łatwiej było je rozsmarować na biszkopcie.
Biszkopt rozwinąć, posmarować konfiturą, lodami, a na koniec posypać pokrojonymi morelami. Zwinąć ponownie w rulon i wstawić do zamrażarki na ok 2 godziny.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Wyjąć biszkopt z zamrażarki i posmarować ze wszystkich stron białek. Posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok 5 minut do lekkiego zarumienienia bezy. Roladę należy zjadać od razu po przygotowaniu. Smacznego! :)