Do góry

Desery Przepis na:

Rolada-"RAFFAELLO"

Rolada-RAFFAELLO

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 292

Dodano:

Odsłon: 4345

Idealna na walentynki <3

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 40g mąki pszennej i 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jaja, kilka kropel aromatu lub zapachu waniliowego
  • szcypta soli
  • 50g cukru
  • 1 łyzeczka proszku do piecz.
  • KREM;
  • 500g mascarpone -(2 opak.)
  • 400ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 3/4 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub kilka kropelek zapachu
  • 4-5 łyżek cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Dod. stopniowo cukier, potem po 1 żółtku ciągle ubijając. Obie mąki przesiać z proszkiem do piecz.-dodać do ubitej masy jajecznej.-wymieszać delikatnie szpatułką. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do piecz. (ja użyłam o wymiarach 43 x28cm), wylać ciasto i wyrównać, posypać lekko cukrem ( ok 1 łyżeczka). Piec w 170*C przez 12 min. Od razu po wyjęciu wyjąć roladę, usunąć papier i przełożyć ciasto na lniany ręczniczek, posypać 1 łyżką cukru pudru i zwinąć. ( WZDŁUŻ DŁUŻSZEGO BOKU Z RĘCZNIKIEM!)-odstawić do wystygnięcia.
    KREM: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Odlać wodę z puszki mleczka ( NIE będzie potrzebne!) Zmiksować wszystkie skład. oprócz wiórków a na koniec je dod. i wymieszać szpatułką.( MIKSOWAĆ TYLKO DO MOMENTU GDY SKŁAD. SIĘ POŁĄCZĄ).
    Roladę rozwinąć, usunąć ręcznik i na rozwiniętą roladę wyłożyć 2/3 kremu, rozsmarować, zwinąć. Resztę kremu rozsmarować na górze rolady, posypać górę ok 50g wiórków. Schłodzić przez min. 4 h...Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń