Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada snickers to deser, który sprawdzi się zarówno na elegancką, rodzinną uroczystość, jak i po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Łączy puszysty biszkopt, aksamitny krem z chrupiącymi dodatkami i gęstą czekoladę. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przekonaj się sam, przygotowując roladę snickers.
Prostokątna forma do ciasta 28 x 40 cm
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 290
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 1220
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6518
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29711
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 290
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 1220
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6518
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29711
Składniki
Przygotuj biszkopt. Ubij żółtka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasnożółtą masę. Wąskim strumieniem dolewaj olej, cały czas miksując. Wsyp ostrożnie mąkę przemieszaną wcześniej z kakao. Zmiksuj do połączenia. W osobnej misce zmiksuj białka. Wmieszaj drewnianą łyżką delikatnie w pozostałą masę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej na klasyczną, prostokątną blachę (o wymiarach 28 x 40 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Następnie ostrożnie przełóż na stolnicę, zdejmij papier do pieczenia i zroluj. W takiej formie odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem, który będzie nadzieniem rolady snickers. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i dalej ubijaj. Dodaj mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia.
Schłodzone ciasto delikatnie rozwiń (tak, aby nie popękało) i polej mlekiem. Równomiernie rozprowadź krem, następnie mleko skondensowane o smaku karmelowym i poszatkowane orzeszki ziemne. Roladę snickers zwiń ostrożnie i odstaw, aby nieco stężała.
W tym czasie rozpuść czekoladę, wlej do niej olej i wsyp posiekane orzeszki ziemne. Przemieszaj do połączenia. Wierzch ciasta oblej polewą. Odstaw ciasto do lodówki, aby całość stężała. Przed podaniem możesz jeszcze oprószyć cukrem pudrem.