Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rolada waflowa z masą czekoladowo-orzechową to połączenie klasyki z nutą zaskoczenia. Na delikatnym waflu smarujesz bogatą, kremową masę z czekolady i orzechów włoskich, która rozpływa się w ustach. Całość jest urozmaicona kolorowymi galaretkami w cukrze, które dodają owocowej słodyczy i przyjemnej, miękkiej konsystencji, kontrastując z chrupkością wafla. Ten deser z pewnością zachwyci każdego łasucha, a jego wykonanie jest łatwiejsze niż ci się wydaje.
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 98
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 635
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 98
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 635
Składniki
Do wykonania tego przysmaku możesz użyć gotowych galaretek w cukrze. W sklepach są dostępne także takie w formie cukierków w papierkach. Jeśli nie masz dostępu do takich słodyczy, rozpuść 2-3 galaretki o rożnych kolorach, zostaw w lodówce do mocnego stężenia i pokrój w równe kostki. Możesz obsypać w cukrze lub zostawić bez.
Aby przygotować masę, utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel. Użyj miksera lub trzepaczki. Do metalowej miski wsyp posiekaną czekoladę i miękkie masło, po czym rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj tylko do rozpuszczenia i lekko przestudź. Do kogla-mogla wlej przestudzoną masę czekoladową i połącz. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
Ułóż arkusz wafla na wilgotnej ściereczce i przykryj drugą wilgotną ściereczką. Wafel powinien być wilgotny, ale nie mokry. Mokry wafel może porwać się w trakcie zawijania rolady. Na przygotowanym waflu rozsmaruj porcję masy czekoladowo-orzechowej i ułóż ciąg kolorowych galaretek na skraju wafla. Mocno zwiń wafel w roladę. Jeśli zostawisz wafel na wilgotnej ściereczce, pomóż sobie tą ściereczką w zawijaniu. Masy czekoladowej powinno wystarczyć na 4 rolady waflowe.
Gotową roladę waflową zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Podawaj schłodzoną, krojąc deser w plasterki o szerokości ok. 1-1,5 cm.