Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z białek z musem truskawkowym

Rolada z białek z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 124

Rolada z białek z musem truskawkowym jest pyszna do której można wykorzystać białka pozostałe z innego wypieku.

Składniki

  • Ciasto
  • białka z jajek 6 szt
  • mąka tortowa 5 łyżek
  • budyń waniliowy 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cukier 6 łyżek
  • olej 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • Mus truskawkowy
  • truskawki 80 dag
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania
  • brzoskwinia 1/2 szt
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z białek z musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Truskawki bez szypułek wsypać do rondla, wlać kilka łyżek wody, zagotować. Wsypać galaretki, wymieszać i dokładnie zmiksować. Odłożyć do stężenia.

  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier wanilinowy.
    Do ubitych białek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowaną, dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 10 minut.

  3. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier, ułożyć na ścierce i razem ze ściereczką zwinąć, pozostawić do ostudzenia.


  4. Zimne ciasto rozwinąć ze ścierki, wyłożyć tężejący mus, brzegiem ułożyć cząstki brzoskwiń.


  5. Ponownie zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki do stężenia.

  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić według własnego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń