Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wilgotna rolada z aksamitnym bezpestkowym dżemem owocowym.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 107
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 189
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 472
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 269
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 107
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 189
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 472
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 269
Składniki
. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany.
Olej mieszamy z mlekiem. Miksujemy żółtka z ekstraktem waniliowym. Następnie miksując na wolnych obrotach dolewamy olej wymieszany z mlekiem i przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Około 1/3 sztywnej piany mieszamy łopatką silikonową z ciastem.
Tak przygotowane ciasto dodajemy do reszty piany i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone
Upieczoną roladę studzimy na papierze na którym się piekła.
Zimny biszkopt przekładamy na matę silikonową, zdejmujemy papier, na którym się piekł i smarujemy dżemem. Zwijamy roladę, przekładamy na tacę i posypujemy proszkiem z malin.