Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z galaretką malinową.

Rolada z galaretką malinową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 398 Ocena: 1936

Dodano:

Odsłon: 2173

Na roladę już przepis wam podawałam ale podam raz jeszcze bo widziałam że jest duże zainteresowanie, myślę że wam się spodobał przepis bo rolada naprawdę jest pyszna i puszysta. Tym razem zrobiłam z galaretką, mało jej było bo pierwszy raz tak zrobiłam, że galaretka która zaczęła tężeć, położyłam ją na cieście i czekałam aż zastygnie i to był dobry pomysł bo chociaż galaretka nie wyciekała podczas zwijania.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z galaretką malinową.

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę że szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż piana będzie błyszcząca.

  2. Gdy piana jest już ubita dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać aż będzie koniec żółtek.

  3. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.

  4. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, wyrównać.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 15 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Upieczoną gorącą roladę wyłożyć do góry dnem na ściereczce, zdjąć papier.

  6. Szybko jeszcze gorącą zwinąć razem ze ściereczką, odłożyć aby całkowicie wystygła.

  7. W międzyczasie można rozrobić galaretkę lub zrobić dowolny krem. Dekoracja również dowolna. U mnie galaretka oraz na wierzchu masa orzechowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń