Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz gruszki? Koniecznie przygotuj to wyborne ciasto. Rolada z gruszkami to jesienny deser, który sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako słodki poczęstunek podczas rodzinnego spotkania. Przepis pochodzi z 465. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 482
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10462
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1245
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 2411
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 482
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10462
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1245
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 2411
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.
Pianę odstawić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć na dnie blachy piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia – wzdłuż dłuższego brzegu. Oprószyć cynamonem.
Do piany dodać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać, przełożyć na gruszki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Ściereczkę posypać cukrem pudrem. Na ścierkę przełożyć roladę. Zdjąć papier i zwinąć roladę – wzdłuż krótszego boku. Gdy wystygnie wyjąć ze ściereczki i udekorować polewą czekoladową (czekoladę wystarczy roztopić z masłem).