Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam roladę z owocami borówki amerykańskiej z aroniowym kremem.
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 959
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 449
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 959
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 449
Składniki
Przygotowanie kremu: Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, sok z aronii oraz łyżeczkę aromatu waniliowego. Dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy masę utartą z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką.
Stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę, ciągle delikatnie mieszając.
Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut.
Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy borówki amerykańskie co 4-5 cm na całości.
Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę.
Przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu.
Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.
Smacznego!!!