Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kremem aroniowym z amerykańską borówką.

Rolada z kremem aroniowym z amerykańską borówką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1502 Ocena: 20155

Dodano:

Odsłon: 443

Polecam roladę z owocami borówki amerykańskiej z aroniowym kremem.

Składniki

  • Składniki kremu:
  • 200 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • sok wyciśnięty z aronii 50 ml
  • aromat waniliowy
  • Składniki na biszkopt:
  • jajka kurze 5 szt.
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej tortowej
  • Cukier wanilinowy
  • sól szczypta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kremu:


    Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, sok z aronii oraz łyżeczkę aromatu waniliowego. Dokładnie wszystko mieszamy.

  2. Przygotowanie biszkoptu:


    Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.

  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy masę utartą z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką.

  4. Stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę, ciągle delikatnie mieszając.

  5. Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie.

  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut.

  7. Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem.

  8. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy borówki amerykańskie co 4-5 cm na całości.

  9. Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę.

  10. Przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu.

  11. Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 26 sierpnia 2017 Zrobiłam roladęzkremem aroniowym, wyszedł różowy a w roladzie zrobił się biały :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 sierpnia 2017 Podziwiam <3 Nie dość, że przepisy rewelacyjne, to jeszcze zdjęcia "krok po kroku" <3 Pozdrówka ;)Przy okazji...pierwszy raz jak robiłem roladę, to ciastem można było "zabić", albo origami robić :P haha :d za dużo mąki dałem ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 sierpnia 2017 ale pychotka :)podziwiam Cię i cały czas się zastanawiam czy Ty z tej kuchni czasami wychodzisz:))) pozdrawiam :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń