Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kremem waniliowym i galaretką.

Rolada z kremem waniliowym i galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1454 Ocena: 18998

Dodano:

Odsłon: 5737

Rolada z kremem waniliowym i galaretką do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam :)

Składniki

  • jajka kurze 5 szt.
  • cukier trzcinowy 12 dag
  • mąka pszenna tortowa 12 dag
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem waniliowy 1 opak.
  • galaretka wiśniowa 1 opak.
  • masło 10 dag
  • mleko 200 ml
  • herbata z cytryną do nasączenia biszkoptu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut do zarumienienia się biszkoptu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu.

  2. Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.

  3. Krem:

    Krem robimy według instrukcji na opakowaniu.

  4. Wykonanie rolady:

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Zastygłą galaretkę kroimy w prostokątne kawałki o bokach 2 cm/2 cm i długie 10 cm. Rozwijamy ostudzony placek biszkoptu, umieszczamy go na papierze do pieczenia lub pergaminie, lekko nasączamy herbatą, smarujemy kremem pozostawiając 3 cm wolnego miejsca bez kremu na końcu placka. Na początku placka układamy kawałki galaretki.

  5. Delikatnie zaczynamy zwijać biszkopt w roladę. Zwinięty biszkopt zawijamy w pergamin lub inny papier i umieszczamy na kilka godzin do lodówki.

  6. Po kilku godzinnym studzeniu odcinamy początek i końcówkę rolady, posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń