Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kremem waniliowym i galaretką do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20891
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9545
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4096
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 724
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20891
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9545
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4096
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 724
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Składniki
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut do zarumienienia się biszkoptu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu.
Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.
Krem: Krem robimy według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie rolady: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Zastygłą galaretkę kroimy w prostokątne kawałki o bokach 2 cm/2 cm i długie 10 cm. Rozwijamy ostudzony placek biszkoptu, umieszczamy go na papierze do pieczenia lub pergaminie, lekko nasączamy herbatą, smarujemy kremem pozostawiając 3 cm wolnego miejsca bez kremu na końcu placka. Na początku placka układamy kawałki galaretki.
Delikatnie zaczynamy zwijać biszkopt w roladę. Zwinięty biszkopt zawijamy w pergamin lub inny papier i umieszczamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinnym studzeniu odcinamy początek i końcówkę rolady, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!