Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kremem waniliowym i galaretką do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam :)
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut do zarumienienia się biszkoptu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu.
Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.
Krem:
Krem robimy według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie rolady:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Zastygłą galaretkę kroimy w prostokątne kawałki o bokach 2 cm/2 cm i długie 10 cm. Rozwijamy ostudzony placek biszkoptu, umieszczamy go na papierze do pieczenia lub pergaminie, lekko nasączamy herbatą, smarujemy kremem pozostawiając 3 cm wolnego miejsca bez kremu na końcu placka. Na początku placka układamy kawałki galaretki.
Delikatnie zaczynamy zwijać biszkopt w roladę. Zwinięty biszkopt zawijamy w pergamin lub inny papier i umieszczamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinnym studzeniu odcinamy początek i końcówkę rolady, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 102
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 47
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 47
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 83
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 102
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 47
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 47
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 83
Składniki
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut do zarumienienia się biszkoptu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu.
Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.
Krem: Krem robimy według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie rolady: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Zastygłą galaretkę kroimy w prostokątne kawałki o bokach 2 cm/2 cm i długie 10 cm. Rozwijamy ostudzony placek biszkoptu, umieszczamy go na papierze do pieczenia lub pergaminie, lekko nasączamy herbatą, smarujemy kremem pozostawiając 3 cm wolnego miejsca bez kremu na końcu placka. Na początku placka układamy kawałki galaretki.
Delikatnie zaczynamy zwijać biszkopt w roladę. Zwinięty biszkopt zawijamy w pergamin lub inny papier i umieszczamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinnym studzeniu odcinamy początek i końcówkę rolady, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 66
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 58