Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie cieszy jak cudowny kawałek wilgotnego sernika na orzechowym spodzie. Karmel tworzy idealne wykończenie całości, a prażone orzechy wprowadzają chrupiący kontrast.
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 94
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 238
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 94
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 238
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Składniki
Drobno posiekaj orzechy. Do miski włóż masło i utrzyj z cukrem. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści, następnie wbij jajko i miksuj do uzyskania puszystej masy. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wyłącz mikser, wsyp posiekane orzechy i wymieszaj łyżką. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz ok. 15 minut w 180°C, a następnie wystudź.
Przed rozpoczęciem pracy nad masą serową, wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Do dużej miski włóż biały ser i ucieraj go mikserem. Następnie wbijaj jajka i miksuj. Wbijaj kolejne jajko, gdy to pierwsze już jest w całości rozkręcone. Następnie dodawaj cukier i cukier waniliowy lub ekstrakt i miksuj do pełnego wymieszania. Dodaj mąkę i śmietanę, a gdy masa będzie jednolita sprawdź, czy smak jest w porządku (w razie potrzeby dodaj więcej cukru lub kilka kropli soku z cytryny).
Wyłóż masę serową na podpieczony spód i piecz około 60 minut w piecu nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu wystudź na kratce i odepnij pierścień tortownicy. W kąpieli wodnej (lub mikrofalówce) rozpuść masę kajmakową lub cukierki i powstałym tofii polej sernik. Wierzch posyp prażonymi (na suchej patelni) i siekanymi orzechami. Sernik przechowuj w lodówce.