Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres karnawału kojarzy nam się z zabawą, tańcem i słodkościami pieczonymi w tym okresie, zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków: chrustu, pączków i róż karnawałowych.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11712
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4051
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42854
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 348
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 433
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11712
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4051
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42854
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 348
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 433
Składniki
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Wszystko razem zarobić tak jak ciasto kruche, podzielić na części. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować, na dość cienkie placki. Z ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. Powykrawane krążki ponacinać (4- 6 nacięć). Teraz formujemy różyczki: Nakładamy na siebie 3 krążki, od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia krążków wychodziły naprzemiennie. Małym palcem dociskamy środek, aby skleić krążki. Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej nakładamy odrobinę dżemu (do dekoracji użyłam szprycy cukierniczej). Więcej zdjęć na blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/roze-karnawaowe.html
Smacznego.