Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogaliki znikają w mig ;)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19800
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 473
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 451
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6856
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242485
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19800
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 473
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 451
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6856
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242485
Składniki
Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić. Mąkę przesiać, dodać podgrzane (letnie) mleko, rozczyn, jajka, szczyptę soli i tłuszcz. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać partiami na podsypaną mąką stolnice. Rozwałkować na prostokąt i wycinać pasy, a z nich trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać i nadać kształt rożka.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce w odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 35 min w 160-180stopniach.
Po upieczeniu rożki posypać cukrem pudrem.
Rożki można ozdobić lukrem bądź czekoladą.
Mak można zastąpić owocami, np. śliwkami lub czekoladą czy marmoladą.