Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogaliki znikają w mig ;)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 983
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4604
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1249
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 983
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4604
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1249
Składniki
Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić. Mąkę przesiać, dodać podgrzane (letnie) mleko, rozczyn, jajka, szczyptę soli i tłuszcz. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać partiami na podsypaną mąką stolnice. Rozwałkować na prostokąt i wycinać pasy, a z nich trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać i nadać kształt rożka.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce w odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 35 min w 160-180stopniach.
Po upieczeniu rożki posypać cukrem pudrem.
Rożki można ozdobić lukrem bądź czekoladą.
Mak można zastąpić owocami, np. śliwkami lub czekoladą czy marmoladą.