Do góry

Desery Przepis na:

Rożki z powidłami

Rożki z powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 171

Dodano:

Odsłon: 447

Chrupiące ciasto i owocowe nadzienie, które można zmieniać wedle życzenia.

Składniki

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g masła lub margaryny
  • 250 g 18% kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • Powidła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rożki z powidłami

Przygotowanie

  1. Do lekko podgrzanej (letniej, nie gorącej) śmietany dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.

  2. Jak drożdże "ruszą" dodać pozostałą mąkę oraz tłuszcz i sól. Dobrze wyrobić ciasto - powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 0,5 godz.

  3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 3 mm.

  4. Ciasto podzielić na 8 jednakowych trójkątów i na każdym rozsmarować powidła śliwkowe.

  5. Zwijać rożki, zaczynając od szerszej strony, ukształtować rogaliki.

  6. Odczekać 15 minut, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać z wierzchu grubym cukrem.

  7. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń