Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rugelach, to tradycyjne danie rodem z Europy Wschodniej (chociaż niektóre źródła podają, że powstał właśnie w Polsce), które oznacza, małe zwinięte rogaliki z bardzo prostych składników - mąki, masła i drożdży. To bardzo ekonomiczny wypiek, który zazwyczaj był wykonywany z tego co gospodynie miały pod ręką. Rogale z tego przepisu mają wyjątkowo delikatne ciasto na bazie serka kremowego i aromatyczne nadzienie cynamonowo-orzechowe. Świetna i prosta propozycja na jesienny deser do kawy lub herbaty.
miska, łyżka, papier do pieczenia (opcjonalnie zamiast masła)
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9987
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9008
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6384
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9987
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9008
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6384
Składniki
Wymieszaj serek z masłem i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę połącz ze szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki razem. Gdy połączysz wszystkie składniki, całość włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
W misce połącz cynamon, posiekane orzechy, cukier puder oraz drobno pokrojone kawałki czekolady.
Ciasto formuj na 4 części i rozwałkuj na blacie w okrąg.
Ciasto pokrój na 8 trójkątów, a następnie na każdym z nich nałóż nadzienie.. Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od szerszego końca.
Przygotowane w ten sposób rogaliki rozłóż na posmarowanej masłem blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj na wierzch cukru. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż do zbrązowienia.