Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rugelach, to tradycyjne danie rodem z Europy Wschodniej (chociaż niektóre źródła podają, że powstał właśnie w Polsce), które oznacza, małe zwinięte rogaliki z bardzo prostych składników - mąki, masła i drożdży. To bardzo ekonomiczny wypiek, który zazwyczaj był wykonywany z tego co gospodynie miały pod ręką. Rogale z tego przepisu mają wyjątkowo delikatne ciasto na bazie serka kremowego i aromatyczne nadzienie cynamonowo-orzechowe. Świetna i prosta propozycja na jesienny deser do kawy lub herbaty.
miska, łyżka, papier do pieczenia (opcjonalnie zamiast masła)
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 65
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 71
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 65
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 71
Składniki
Wymieszaj serek z masłem i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę połącz ze szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki razem. Gdy połączysz wszystkie składniki, całość włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
W misce połącz cynamon, posiekane orzechy, cukier puder oraz drobno pokrojone kawałki czekolady.
Ciasto formuj na 4 części i rozwałkuj na blacie w okrąg.
Ciasto pokrój na 8 trójkątów, a następnie na każdym z nich nałóż nadzienie.. Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od szerszego końca.
Przygotowane w ten sposób rogaliki rozłóż na posmarowanej masłem blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj na wierzch cukru. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż do zbrązowienia.