Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rugelach, to tradycyjne danie rodem z Europy Wschodniej (chociaż niektóre źródła podają, że powstał właśnie w Polsce), które oznacza, małe zwinięte rogaliki z bardzo prostych składników - mąki, masła i drożdży. To bardzo ekonomiczny wypiek, który zazwyczaj był wykonywany z tego co gospodynie miały pod ręką. Rogale z tego przepisu mają wyjątkowo delikatne ciasto na bazie serka kremowego i aromatyczne nadzienie cynamonowo-orzechowe. Świetna i prosta propozycja na jesienny deser do kawy lub herbaty.
miska, łyżka, papier do pieczenia (opcjonalnie zamiast masła)
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 38
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 38
Składniki
Wymieszaj serek z masłem i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę połącz ze szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki razem. Gdy połączysz wszystkie składniki, całość włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
W misce połącz cynamon, posiekane orzechy, cukier puder oraz drobno pokrojone kawałki czekolady.
Ciasto formuj na 4 części i rozwałkuj na blacie w okrąg.
Ciasto pokrój na 8 trójkątów, a następnie na każdym z nich nałóż nadzienie.. Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od szerszego końca.
Przygotowane w ten sposób rogaliki rozłóż na posmarowanej masłem blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj na wierzch cukru. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż do zbrązowienia.