Do góry

Desery Przepis na:

Rurki ptysiowe z kremem malinowym

Rurki ptysiowe z kremem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 8886

Pyszne ciastka z kremem malinowym.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 8 jaj
  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 szklanki zmiksowanych malin
  • 2 szklanki zmiksowanych malin
  • pasta waniliowa
  • świeże maliny do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rurki ptysiowe z kremem malinowym

Przygotowanie

  1. Ciasto: mleko, wodę, sól i masło zagotowujemy. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać trzymając na malutkim ogniu. Ostudzić. Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku. Doskonale utarte ciasto, przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać pasy do przygotowanej formy do pieczenia bagietek. Pieczemy na ruszcie w nagrzanym piekarniku do 200 °C 25- 35 minut .Upieczone rurki studzimy na kratce kuchennej, ostrym nożem kroimy na kawałki o długości około 8 cm.

  2. Sporządzamy krem: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, skrobię kukurydzianą i mleko, dokładnie mieszamy. Stawiamy na ogień, ciągle mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Gorącą masę studzimy. Masło ucieramy do białości. Ciągle miksując dodajemy po łyżce zimnej masy i pastę waniliową. Następnie ciągle miksując, dodajemy stopniowo mus malinowy. Doskonale utarty krem, przekładamy do worka cukierniczego z końcówką do napełniania ciastek i napełniamy nasze rurki.
    Napełnione kremem rurki posypujemy cukrem pudrem i świeżymi malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń