Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3997
Dodano: 01.02.2020
Odsłon: 7303
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego brzegu. Ciasto nawijałam dookoła foremki tak aby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Rurki z nawiniętym ciastem ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam je niecałe 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Gdy wystygły, zdjęłam ostrożnie rurki z foremek. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier i przelałam je na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam go z miękkim masłem na jednolity, gładki krem bez grudek. Na koniec zmiksowałam go z mlekiem w proszku. Każdą rurkę smarowałam cienko w środku kremem czekoladowo - orzechowym, a następnie wypełniałam kremem budyniowym. Gotowe rurki schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem rurki oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 01 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz