Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jest prosty, a rurki z kremem ze śmietanki i mascarpone wychodzą smaczne i chrupiące.
Rurki z kremem
Składniki
- mąka 2 szkl,
- śmietana 18% 6 łyżek,
- masło 125 g,
- cukru 2 łyżki,
- Dodatkowo:
- olej do posmarowania rurek
- rurki metalowe
- jajko
- cukier gruby
Składniki
- mąka 2 szkl,
- śmietana 18% 6 łyżek,
- masło 125 g,
- cukru 2 łyżki,
- Dodatkowo:
- olej do posmarowania rurek
- rurki metalowe
- jajko
- cukier gruby

Potrzebne przybory kuchenne
miska lub stolnica, folia spożywcza, foremki metalowe, wałek, nóż,
Etapy przygotowania
Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, cukier, dodać śmietanę i zimne masło. Następnie ze składników zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 - 20 minut . Foremki czyli metalowe rurki delikatnie posmarować olejem (rurki wtedy łatwo się ściąga ciasto nie przywiera do nich). Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować , pociąć na paseczki szerokości około 1,5 cm. Paseczkami owinąć rurki. Rurki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam z wierzchu jajkiem. Na koniec rurki obsypać grubym cukrem. Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Po całkowitym wystudzeniu rurki napełnić kremem.

Rurki gotowe do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1340

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2890

Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 513
Ostatnio komentowane przepisy

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1340

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2890

Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 513



Składniki
- mąka 2 szkl,
- śmietana 18% 6 łyżek,
- masło 125 g,
- cukru 2 łyżki,
- Dodatkowo:
- olej do posmarowania rurek
- rurki metalowe
- jajko
- cukier gruby
Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, cukier, dodać śmietanę i zimne masło. Następnie ze składników zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 - 20 minut . Foremki czyli metalowe rurki delikatnie posmarować olejem (rurki wtedy łatwo się ściąga ciasto nie przywiera do nich). Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować , pociąć na paseczki szerokości około 1,5 cm. Paseczkami owinąć rurki. Rurki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam z wierzchu jajkiem. Na koniec rurki obsypać grubym cukrem. Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Po całkowitym wystudzeniu rurki napełnić kremem.
Rurki gotowe do podania.
Pyszne rureczki :)
Pychotka 👍 uwielbiam takie rurki są trochę pracochłonne żeby dużo upiec:)