Desery Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Miksujemy za pomocą końcówek do zagniatania ciasta. Następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Chowamy do worka i chłodzimy minimum 1 godzinę (ciasto można zrobić dzień wcześniej)
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy i kroimy w paski.
Foremki na rurki obklejamy paskami ciasta, zaczynamy od wąskiej strony. Pieczemy ok 15-20 minut w 220 st. C ustawienie góra dół, lub 200 st. C termoobieg aż rurki się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.
1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy mąkę i budyń. Wlewamy na gotujące mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy aż pozbędziemy się posmaku mąki. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy aż do wyczerpania budyniu. Krem przekładamy do worka cukierniczego, nadziewamy nasze rurki. Posypujemy cukrem pudrem i chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)
Z przepisu wychodzi ok. 50 rurek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

pelen_brzuszek 22 maja 2019Zgłoś do usunięcia
wow! to jest to :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 22 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Kusicielka :-) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 22 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Bardzo ładnie wyglądają :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 21 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Ślicznie się prezentują. Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 21 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Karolinko, pyszne i śliczne rurki. Mam foremki, ale czekają do wykorzystania.:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

kulinarnagosia 21 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Moja ulubiona słodka przekąska :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz