Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 3067

Wspaniałe rurki z kremem :)

Składniki

  • Rurki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 26 dag gęstej 18 % śmietany
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 6-7 łyżek cukru
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła w temp. pokojowej
  • Oraz:
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Miksujemy za pomocą końcówek do zagniatania ciasta. Następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Chowamy do worka i chłodzimy minimum 1 godzinę (ciasto można zrobić dzień wcześniej)

    Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy i kroimy w paski.

    Foremki na rurki obklejamy paskami ciasta, zaczynamy od wąskiej strony. Pieczemy ok 15-20 minut w 220 st. C ustawienie góra dół, lub 200 st. C termoobieg aż rurki się ładnie zarumienią.

    Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.


    1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy mąkę i budyń. Wlewamy na gotujące mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy aż pozbędziemy się posmaku mąki. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy aż do wyczerpania budyniu. Krem przekładamy do worka cukierniczego, nadziewamy nasze rurki. Posypujemy cukrem pudrem i chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)

    Z przepisu wychodzi ok. 50 rurek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń