Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące rurki wypełnione po brzegi delikatnym kremem budyniowym. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Słodki deser sprawdzi się podczas imprez i ważnych uroczystości rodzinnych. Do przygotowania tych rurek najczęściej wykorzystuje arkusz gotowego ciasta francuskiego. Można jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta na rurki - wystarczy połączyć ze sobą mąkę z masłem i śmietaną w proporcjach: 2:1:1.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231689
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4930
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36190
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1386
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231689
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4930
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36190
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1386
        
        
                Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wytnij około 1,5 cm paski.
Metalowe rurki posmaruj masłem i oprósz mąką. Paski ciasta nawiń na metalowe rurki.
Rurki ułóż zachowując 2-3 cm odstępy na blaszce do pieczenia. Oprósz rurki cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut.
Półtorej szklanki mleka przelej do rondelka i zagotuj razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozpuść budynie i przelej je małym strumykiem do gotującego się mleka. Zmniejsz moc palnika, budyń energicznie mieszaj, aby się nie przypalił. Następnie przykryj go pokrywką i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij na puszystą masę. Dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu.
Gotowy krem budyniowy przełóż do szprycy. Nadziewaj nim rurki.
Rurki z kremem budyniowym najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu. Jeśli planujesz przygotować je z wyprzedzeniem, radzimy przechowywać osobno krem budyniowy i osobno rurki, a deser nadziać chwilę przed podaniem. Smacznego!