Do góry

Desery Przepis na:

rurki z kremem karpatkowym

rurki z kremem karpatkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1671

Dodano:

Odsłon: 4234

Jako, że lubię eksperymentować to często zmieniam krem, którym nadziewam rurki. Tym razem z kremem karpatkowym z dodatkiem cytryny to idealny dodatek do kawy czy herbaty. A jaką masę w rurkach wy lubicie najbardziej?

Składniki

  • Składniki na ciasto podstawowe: 400 g mąki pszennej 1 jajo 2 łyżeczki octu szczypta soli 200ml wody
  • Składniki na ciasto maślane: 500g masła lub margaryny 100g mąki do podsypania
  • Składniki na krem karpatkowy: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 200g masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy.

    Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru.

    Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.

  2. Krem karpatkowy:
    Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
    Kremem nadziać rurki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń