Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem śmietankowym

Rurki z kremem śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1778

Dodano:

Odsłon: 3727

Chodź są bardzo pracochłonne to kremowy i delikatny smak wynagradza ciężką pracę. Nadziewane bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone. Rozpływają się w ustach, a na jednej się nie kończy.

Składniki

  • Składniki na rurki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 1l śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto na rurki: Z podanych składników otrzymamy ok 60 rurek.

    Mąkę, sól, margarynę i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej.

    Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru.

    Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.

  2. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy rurki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń