Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z serkiem mascarpone

Rurki z serkiem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2216

Dodano:

Odsłon: 722

Pyszne rurki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 150g śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Składniki na krem:
  • 350 ml śmietany 30 %
  • śmietan fix
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • 250g serka mascarpone
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rurki z serkiem mascarpone

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać chłodne masło. Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, masło i sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia

  2. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej do szerszej strony. Rurki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym białkiem. Przygotowane foremki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Po wyciągnięciu zdejmujemy z foremek. Po przestudzeniu nadziewamy kremem.

  3. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix, pod koniec ubijania gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodawać małymi porcjami serek masckarpone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń