Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rurki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3251
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 822
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 292
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 220
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3251
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 822
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 292
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 220
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać chłodne masło. Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, masło i sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej do szerszej strony. Rurki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym białkiem. Przygotowane foremki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Po wyciągnięciu zdejmujemy z foremek. Po przestudzeniu nadziewamy kremem.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix, pod koniec ubijania gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodawać małymi porcjami serek masckarpone.