Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny pomysł na podwieczorek lub deser. To najlepsza alternatywa dla ryżu zapiekanego z jabłkami. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać, że po lekkim przestygnięciu ryż lekko zgęstnieje – wtedy można dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Mleko przelać do garnka o grubym dnie, wsypać ryż, doprawić solą. Mleko z ryżem zagotować i maksymalnie zmniejszyć palnik, by całość tylko lekko się gotowała. Garnka nie przykrywać pokrywką, mieszać co jakiś czas. Po 15min ryż powinien być odpowiednio miękki – zależy to od rodzaju użytego ryżu. Jeśli ryż wchłonął za dużo mleka, lub chcemy by był luźniejszy dolewamy jeszcze pół szklanki mleka, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem waniliowym i cynamonem. Ryż przekładamy do miseczek, posypujemy cynamonem i podajemy z konfiturą.