Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny pomysł na podwieczorek lub deser. To najlepsza alternatywa dla ryżu zapiekanego z jabłkami. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać, że po lekkim przestygnięciu ryż lekko zgęstnieje – wtedy można dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Mleko przelać do garnka o grubym dnie, wsypać ryż, doprawić solą. Mleko z ryżem zagotować i maksymalnie zmniejszyć palnik, by całość tylko lekko się gotowała. Garnka nie przykrywać pokrywką, mieszać co jakiś czas. Po 15min ryż powinien być odpowiednio miękki – zależy to od rodzaju użytego ryżu. Jeśli ryż wchłonął za dużo mleka, lub chcemy by był luźniejszy dolewamy jeszcze pół szklanki mleka, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem waniliowym i cynamonem. Ryż przekładamy do miseczek, posypujemy cynamonem i podajemy z konfiturą.