Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż z jabłkami to świetny sposób na szybki podwieczorek, a równie dobrze może spełnić rolę dania głównego. Za każdy razem, gdy go jem, przypominają mi się smaki dzieciństwa i mam przed oczami moją babcię stojącą nad garnuszkiem z gotującym się ryżem i mieszającą aby się nie przypalił :-)
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 115
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5692
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2722
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 115
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5692
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2722
Składniki
Mleko wlać do garnuszka, wsypać ryż i zagotować aż ryż zmięknie i wchłonie całe mleko. Należy często mieszać, bo ryż lubi się przypalać.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Następnie podsmażyć na odrobinie masła, aż nieco zmiękną.
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ryżu, następnie wszystkie jabłka i drugą połowę ryżu.
Do słoiczka wlać śmietanę, wsypać cukier i cynamon, a następnie energicznie wstrząsnąć aż do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem dokładnie polać przygotowaną potrawę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podawać na ciepło.