Do góry

Desery Przepis na:

Ryż zapiekany z malinami i porzeczkami

Ryż zapiekany z malinami i porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 435

Dodano:

Odsłon: 215

Kiedyś typowym podwieczorkiem w przedszkolach był ryż z jabłkami i cynamonem. Dzisiaj rzadko robi się desery z ryżu, chociaż w starych książkach kucharskich można znaleźć wiele ryżowych legumin. Ten pyszny, prosty deser można przygotować z dowolnych owoców sezonowych. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, chociaż z powodzeniem można jeść go na zimno. Przepis z 1861 roku. Więcej staropolskich przepisów na moim blogu.

Składniki

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałowych (lub wiórków kokosowych)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki masła
  • świeże porzeczki i maliny
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż zapiekany z malinami i porzeczkami

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w mleku, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.

    Białka ubić na pianę.

    Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i migdałami.

    Ugotowany ryż zmiksować z masą maślaną, Na koniec za pomocą łyżki wmieszać pianę z białek.

    Kokilki lub większą formę wysmarować masłem. Wylać masę ryżową do połowy naczynia. Posypać owocami (i jak ktoś lubi bardzo słodkie również cukrem). Wyłożyć resztę masy. Ciasto urośnie, więc nie powinno go być po sam brzeg.

    Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni, a włożony patyczek nie pozostanie suchy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://www.pularda.com.pl/slodkosci/ryz-zapiekany-z-malinami-i-porzeczkami/

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń