Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Mleko wraz z cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.Miękkie masło miksujemy na puch. Cienkim strumieniem dolewamy przestudzone mleko. Miksujemy aż do połączenia. Stopniowo dodajemy przesiane mleko w proszku. Miksujemy do połączenia. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, delikatnie podgrzewamy, tylko tyle, by masa była bardziej plastyczna. Dodajemy ryż preparowany, mieszamy.
Połowę masy ryżowej wykładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, dociskamy za pomocą łyżki. Następnie delikatnie przenosimy całość, wraz z papierem, na blat. Blaszkę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy resztę masy ryżowo-kajmakowej. Znów dociskamy całość łyżką. Następnie wykładamy połowę masy mlecznej, wyrównujemy. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao, mieszamy i rozprowadzamy na masie jasnej. Ostrożnie przenosimy na wierzch odłożoną warstwę ryżowo-kajmakową.