Do góry

Desery Przepis na:

Ryżowy pudding ze śliwkami

Ryżowy pudding ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 587

Pomysł na mrożone śliwki zalegające w zamrażalniku:) Pudding przepyszny, można dodać też inne owoce.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 5 jajek
  • 400 g śliwek
  • 3 szklanki mleka półtłustego
  • 125 g masła
  • Sól
  • 5 łyżek stewii
  • 1 łyżeczka stewii
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. W misce zmiksuj żółtka jajek ze stewią w kryształkach 1:1 i z masłem. Masę wlej do ugotowanego ryżu i wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Formę na ciasto wysmaruj masłem i ułóż w niej warstwami naprzemiennie ryż i śliwki. Piecz około 45 minut.

  3. W tym czasie ubij pianę z białek i dodaj do niej 1 łyżeczkę stewii w kryształkach słodyczy 10:1. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu puddingu pianę z białek i pozostaw do zapieczenia.

  4. Porcję puddingu możesz dodatkowo posypać kakao. Najlepiej smakuje na ciepło, ale dobry jest też na zimno. Może nie wygląda najlepiej, ale jest pyszny:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń