Do góry

Desery Przepis na:

Sakiewki z ciasta francuskiego z truskawkami

Sakiewki z ciasta francuskiego z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2318 Ocena: 14647

Dodano:

Odsłon: 3703

Ciasto francuskie nie jest takie trudne jak mogłoby się to wszystkim wydawać :)

Składniki

  • Ciasto maślane:
  • 13 dag mąki
  • 30 dag masła
  • Ciasto kluskowe:
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka rumu
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Pozostałe:
  • cukiew wanilinowy
  • truskawki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO MAŚLANE: zagnieść składniki z taką ilością wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

    CIASTO KLUSKOWE: zagnieść mąkę z masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.

    Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o boku ok. 8-10 cm

  2. Nakładamy owoce i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.

  3. Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń