Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z cykorią"
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Składniki
Orzechy wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, mieszając, smaż ok. 2 minut. Gdy już lekko się zrumienią, od razu przesyp je na talerzyk, odstaw do wystudzenia. Cykorie oczyść, wytnij głąby, kolby podziel na pojedyncze liście. Umyj je, osusz, ułóż na półmisku. Seler obierz, opłucz. Jabłko umyj, przetnij na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ jabłka i seler pokrój w kosteczkę i jak najszybciej skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Rozłóż je na liściach cykorii. Całość posyp zrumienionymi orzechami oraz grubo pokruszonym serem pleśniowym. Ocet utrzyj z solą oraz pieprzem i szczyptą cukru. Domieszaj oliwę wlewaną cienkim strumieniem. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Sałatkę tuż przed podaniem polej przygotowanym winegretem. Serwuj jako dodatek do dań mięsnych, np. do skrzydełek kurczaka.Źródło: Naj