Do góry

Desery Przepis na:

Scones

Scones

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1807

Dodano:

Odsłon: 2766

Tradycyjne angielskie bułeczki

Składniki

  • 200 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • zimne mleko w ilości takiej żeby po wymieszaniu z jajkiem otrzymać 125 ml płynu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, posiekaj za pomocą siekaczki. Możesz także wszystkie składniki wysypać na stolnicę i użyć noża do posiekania. Po wykonaniu tej czynności kawałki masła powinny być bardzo małe, widoczne tylko w niektórych miejscach. Następnie dodaj płyn, czyli mleko wymieszane z jajkiem i połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie bardzo krótko zagnieć rękami. Zostaw odrobinę płynu do posmarowania wierzchu ciastek.

  2. Ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wycinaj kształty za pomocą foremki o ostrych brzegach. Ja do tego celu użyłam kieliszka do wina. Ciastka wycinaj zdecydowanym, szybkim ruchem, nie kręć foremką tylko wciskaj ją w ciasto, wszystko po to żeby uzyskać strukturę typową dla scones.

  3. Gotowe ciastka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 26 października 2018 pierwszy raz się spotykam, wyglądają bardzo apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń