Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 209
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 22
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 357
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 209
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 22
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 357
Składniki
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, posiekaj za pomocą siekaczki. Możesz także wszystkie składniki wysypać na stolnicę i użyć noża do posiekania. Po wykonaniu tej czynności kawałki masła powinny być bardzo małe, widoczne tylko w niektórych miejscach. Następnie dodaj płyn, czyli mleko wymieszane z jajkiem i połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie bardzo krótko zagnieć rękami. Zostaw odrobinę płynu do posmarowania wierzchu ciastek.
Ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wycinaj kształty za pomocą foremki o ostrych brzegach. Ja do tego celu użyłam kieliszka do wina. Ciastka wycinaj zdecydowanym, szybkim ruchem, nie kręć foremką tylko wciskaj ją w ciasto, wszystko po to żeby uzyskać strukturę typową dla scones.
Gotowe ciastka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.