Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10085
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1157
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10085
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1157
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Składniki
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, posiekaj za pomocą siekaczki. Możesz także wszystkie składniki wysypać na stolnicę i użyć noża do posiekania. Po wykonaniu tej czynności kawałki masła powinny być bardzo małe, widoczne tylko w niektórych miejscach. Następnie dodaj płyn, czyli mleko wymieszane z jajkiem i połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie bardzo krótko zagnieć rękami. Zostaw odrobinę płynu do posmarowania wierzchu ciastek.
Ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wycinaj kształty za pomocą foremki o ostrych brzegach. Ja do tego celu użyłam kieliszka do wina. Ciastka wycinaj zdecydowanym, szybkim ruchem, nie kręć foremką tylko wciskaj ją w ciasto, wszystko po to żeby uzyskać strukturę typową dla scones.
Gotowe ciastka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.