Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbowałam ich, będąc na wakacjach w Szkocji. W restauracjach i kawiarniach podają do nich masło lub konfiturę, ale idealnie smakują do kawy lub kakao, bez żadnych dodatków. Oto przepis na scones - sycące szkockie bułeczki. Smakują jak oryginalne!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5590
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5590
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Do dużej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy - powstanie grudkowate ciasto. Dodajemy do niego maślankę, mieszamy krótko i delikatnie.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Ugniatamy je do połączenia składników - jeśli będzie za bardzo wyrobione, scones wyjdą twarde. Robimy placek o grubości maksymalnie 2,5 cm - formujemy go palcami lub wałkiem. Wykrawamy z placka kółka o średnicy 5-6 cm.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Scones pieczemy ok. 15-20 minut.