Do góry

Desery Przepis na:

Sękacz

Sękacz

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4196

Dodano:

Odsłon: 10714

Warstwowe, biszkoptowe ciasto w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie. Jest pracochłonne, ale warto poświęcić na nie trochę czasu.

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • czekolada gorzka z pomarańczą
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • kolorowe kuleczki do posypania lub orzechy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sękacz

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do jednej miski i dodawać do masy po 1 łyżce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawać cukier. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.

  2. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 3 łyżki ciasta, dokładnie rozsmarować i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220* na 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć kolejne 3 łyżki ciasta, zapiec 5 minut. Postępować tak dopóki nie skończy nam się masa. Ostatnią warstwę podpiec ok 8 minut, aby się ładnie zarumieniła.

  3. Gotowe ciasto pokroić na 8 trójkątów i zostawić do ostygnięcia. Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Dekorować kawałki ciasta wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń