Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowe, biszkoptowe ciasto w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie. Jest pracochłonne, ale warto poświęcić na nie trochę czasu.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 107
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 35
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 107
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 35
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną do jednej miski i dodawać do masy po 1 łyżce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawać cukier. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 3 łyżki ciasta, dokładnie rozsmarować i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220* na 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć kolejne 3 łyżki ciasta, zapiec 5 minut. Postępować tak dopóki nie skończy nam się masa. Ostatnią warstwę podpiec ok 8 minut, aby się ładnie zarumieniła.
Gotowe ciasto pokroić na 8 trójkątów i zostawić do ostygnięcia. Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Dekorować kawałki ciasta wg uznania.