Do góry

Desery Przepis na:

Sekącz z tortownicy

Sekącz z tortownicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3940

Dodano:

Odsłon: 20820

Sękacz w smaku bardzo podobny do tego z rożna

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny 7 jajek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe
  • cukier puder do oprószenia wierzchu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sekącz z tortownicy

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 10 grudnia 2013 O, to coś bardzo fajnego i oryginalnego. Muszę
wypróbować. Na pewno będzie pyszne, jak większość Twoich ciast. Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń