Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy serniki w najróżniejszych postaciach. Latem szczególnie chętnie sięgamy po serniki na zimno, które są połączeniem sera lub serka homogenizowanego i galaretki lub żelatyny. Ta wersja sernika na zimno z rabarbarem jest nietypowa, bo podawana w pucharkach. Bardziej przypomina krem niż sernik, ale liczy się przecież smak! Dodatkowo deser nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest zdrowszy niż wersje klasyczne sernika na zimno. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu, idealna na upalne popołudnia. Stanowi świetny zamiennik lodów! Rabarbar przyjemnie orzeźwia i dodaje nutki kwaskowatości, by sernik nie był za słodki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22413
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14388
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4454
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43518
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 554
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 526
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22413
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14388
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4454
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43518
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 554
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 526
Składniki
Przygotuj masę rabarbarową. Rabarbar oczyść i osusz. Pokrój go w drobną kostkę i przełóż do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Po tym czasie zagotuj go, bez dolewania wody na małym ogniu. Trzymaj na palniku do momentu zgęstnienia. Odstaw garnek i ostudź.
Przygotuj masę serową. W misce ubij mascarpone na niskich obrotach miksera z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj po łyżce sera twarogowego, cały czas miksując. Na koniec dodaj startą na tarce laskę wanilii i dobrze wymieszaj.
Do pucharków włóż po ok. 2-3 cm przygotowanego, ostudzonego całkowicie dżemu rabarbarowego. Na to przełóż masę serową. Możesz użyć rękawa cukierniczego.
Sernik na zimno z rabarbarem włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzony.