Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez pieczenia to doskonała alternatywa, kiedy nie chcesz tracić czasu na pieczenie ani martwić się tym, że masa urośnie, a potem opadnie. Ten przepis zawsze wychodzi!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki czekoladowe lub ciastka oreo za pomocą miksera, blendera lub ręcznie. Masło rozpuść na małym ogniu, a następnie pomieszaj z ciastkami. Masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij za pomocą łyżki albo szpatułki. Przełóż formę do lodówki, aby spód się schłodził.
Żelatynę wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. 200 g śmietany 30% wlej do małego garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj żelatynę, pomieszaj, a następnie wrzuć czekoladę delikatnie pokruszoną. Na minimalnym ogniu mieszaj tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita. Odstaw do delikatnego ostudzenia.
Ubij pozostałą śmietanę na sztywną pianę. W misce wymieszaj białą czekoladę z serkami śmietankowymi. Do tej masy dodawaj łyżka po łyżce ubitą śmietanę i cały czas delikatnie miksuj aż do połączenia składników.
Wyłóż sernikową masę na czekoladowy spód i umieść formę z powrotem w lodówce, najlepiej na całą noc. Przygotuj polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzej śmietanę, a następnie dodaj czekoladę w kawałkach. Wymieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wylej ją na sernik bez pieczenia, a następnie ponownie umieść w lodówce na godzinę.