Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na wykorzystanie dużej ilości śmietany - kruche z jeżynami i masą śmietanowo - budyniową!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4227
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 485
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 888
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3793
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 772
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4227
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 485
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 888
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3793
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 772
Składniki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek oraz posiekane masło. Zagniatamy ciasto, na koniec formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika. Większą odkładamy do lodówki na ok 30minut. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budynie - miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce śmietany, mieszając delikatnie łyżką. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wałkujemy, i wykładamy dno blachy. Nakładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Następnie układamy jeżyny. Na koniec mniejszą część ciasta ścieramy na tarce - grube oka. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180stopni. Studzimy w piekarniku. Przed podaniem posypujemy pudrem.