Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Bounty

Sernik Bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3221

Dodano:

Odsłon: 13573

Przyznaję się – i ja mam słabości. Tym razem do obłędnych Pajączków, a jako, że miałam zmagazynowany porządny ser w kostkach… i ochotę na te ciastka to postanowiłam stworzyć z tego sernik a’la bounty. Zasługa dobrego masła? Sera w kostkach? Nie wiem. Z pewnością jest to sernik o nie tak słodkim nadzieniu jak baton, nie ulega też wątpliwości, że nie składa się ono z samego niemal kokosu. Ale jakoś wszystko mi tu gra. Po prostu. Propozycja dla tych z Wam, którzy lubią zwarte, konkretne acz niezbyt tłuste serniki. Dla mnie najwyższa nota :)

Składniki

  • ciasto
  • 200 g masła min 82% tł
  • 300 g cukru
  • 2 jajka M
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płątków owsianycch błyskawicznych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 20 g kakao
  • masa serowa:
  • 1,25 kg sera w zmielonego kostkach u mnie półtłusty
  • 400 g śmietany
  • 4 duże jajka lub 5 nieco mniejszuch
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • polewa:
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, kakao, dodajemy kokos i płatki. Dosypujemy cukru i wbijamy jajka oraz dodajemy posiekane masło (zimne). Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie foremkę 25 na 35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i wylepiany spód oraz brzegi ciastem. Podpiekamy 10 minut w 200 stopniach.

  2. Do przygotowania masy wystarczy blender – nie napowietrzy tak masy, a zmieli ew. grudki sera. Do miski dodajemy śmietanę i stopniowo dodajemy po łyżce rozgniecionego widelcem sera. Gdy masa robi się zbyt gęsta – wbijamy jajko. Do masy dodajemy przesiany budyń, wiórki i cukier – dokładnie mieszamy lub miksujemy (wtedy wiórki najlepiej dodać na końcu). Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy jeszcze 60 – 70 minut w 165-170 stopniach, bez termoobiegu. Przed oblaniem, studzimy.

  3. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Oblewamy wystudzony sernik i wkładamy do lodówki. Masa powinna mieć konsystencję nutelli, wtedy można kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń