Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny eksperyment sernikowy. Tym razem pomieszałem tiramisu z cappuccino i wyszło to przepyszne cudo. Powiem wam, że amaretto nigdy za wiele. Może do picia nie koniecznie przypada mi do gustu, choć swoim zapachem ogromnie kusi, to w cieście "malina"! No wymiata i już! Do kawki polecam. Do pracy polecam. Na śniadanie, obiad i kolację również. A na deser polecam większy kawałek tego cuda. Arek Gie
Składniki
Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i mieszamy z amaretto. Lekko namaczamy biszkopty. Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty (połowę). Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Pół masy wylewamy na biszkopty. Układamy kolejną warstwę nasączonych ciastek. Wylewamy pozostałą masę. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy. Dekorujemy startą czekoladą.