Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy bez spodu, w polewie czekoladowej

Sernik cytrynowy bez spodu, w polewie czekoladowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23011

Dodano:

Odsłon: 1184

Sernik jest o smaku cytrynowym, z rodzynkami, w polewie czekoladowej.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • cukier waniliowy 16 g
  • olejek cytrynowy lub sok z 1 cytryny
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • sparzone rodzynki pół szklanki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Polewa czekoladowa:
  • śmietana 36% 80 ml
  • czekolada gorzka 100 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sernik cytrynowy bez spodu, w polewie czekoladowej

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg, sok z cytryny i budynie, cały czas miksujemy. Do masy serowej dodajemy rodzynki, mieszamy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

    Polewa czekoladowa:

    Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń